Geometrija kotača

Geometrija kotača Slavonski Brod

Geometrija kotača važna je jer štedi gume i auto čini sigurnijim u vožnji – najviše pri velikim brzinama te pogotovo na kočenju. Razlozi odstupanja u geometriji, napominju, su razni: udarci u rubnike, trošenja dijelova ovjesa, promjene visine vozila (prilikom spuštanja odnosno tuninga).

Stručnjaci napominju kako čak i izuzetno pažljivi vozači ponekad trebaju korekciju geometrije, ma koliko bili oprezni pri penjanju na rubnike. Jasno, ima i onih koji žele “otvoriti” ili “zatvoriti” trag, povećati nagibe ili učiniti slične korekcije u potrazi za što boljim ponašanjem na cesti, posebno u zavojima.

Spretnom majstoru postupak namještanja geometrije je jednostavan: za početak, auto se pozicionira na točno određeno mjesto na stolu. Kako ručna kočnica na velikoj većini automobila djeluje samo na stražnje kotače pa ne može efikasno fiksirati auto, on se zakoči posebnom upornom polugom koja blokira pedalu, a samim time i sve četiri kočnice.

Na kotače se montiraju senzori i to tako da nasjednu na sami rub naplatka. Inicijaliziranje se vrši tako da se kotači zakrenu u jednu i drugu stranu i posao može početi. Vrlo često vozači niti ne osjete da je došlo do znatno pomaka geometrije jer je se postupak događa progresivno i vozač se navikava na novo stanje.

Cjenik geometrije kotača vozila

Geometrija prednjih kotača na automobilu100,00 kn
Geometrija prednjih i stražnjih kotača na automobilu130,00 kn